ENGLISH

HRVATSKI

 

Samo Šali

Izdelki Kontakt
 

 

FAQ - pogosta vprašanja

 

Q: Kaj pomeni "Kitare Šali"?

 • "Kitare Šali" pomeni tradicijo, ročno izdelavo, natančnost in znanstven pristop, kar se odraža v privlačnem videzu in lepem zvoku naših instrumentov.
   

Q: Ali obstaja samo en model kitare Šali?

 • Ne. Izdelujemo 8 različnih modelov kitar: tri različne klasične koncertne kitare, eno koncertno klasično kitaro za otroke, šest-strunski akustiči bas, eno akustično kitaro s kovinskimi strunami, eno flamenco kitaro in eno oktavno kitaro.
   

Q: Kakšna je razlika med vašimi tremi modeli klasičnih kitar?

 

 • Šali Classic in Šali Snow White (stranice, hrbtna in zvočna plošča so iz plamenastega javorja) sta zelo podobni, loči ju le drugačen izgled in barva tona, ki je nekoliko temnejša pri Šali Snow White v primerjavi s Šali Classic. Naš zadnji model je Šali Double-top, ki ga odlikujejo vse prednosti kitare Šali Classic, poleg tega pa ima izredno velik dinamični razpon za vse tone.
   

Q: Kaj pomeni Šali Double-top?

 • Bistvo tega modela je t.i. "double-top" zvočna plošča, kar bi v prevodu pomenilo "dvojna zvočna plošča". V resnici je zvočna plošča sestavljena iz treh plasti: na zunanji strani sta tanki leseni plošči (smreka ali cedra), med njima pa je satje iz umetnega materiala, imenovanega nomex. Nomex je iz kevlarja in dodatkov, zato ima visoko trdnost, majhno maso in relativno visoko žilavost. To so odlike, ki prispevajo k boljšemu zvočnemu izkoristku glasbila v primerjavi z glasbili, narejenimi samo iz lesa.
   

Q: Zakaj je model Šali Double-top tako poseben?

 • Ta kitara ima težo zvočne plošče in kobilice zmanjšano do skrajne meje. To omogoča veliko intenzivnost vibracij v vseh frekvenčnih področjih, posledično pa glasen instrument z izjemno velikim dinamičnim razponom.
   

Q: Ali zaradi njegove lahke strukture obstaja nevarnost porušitve Šali Double-top modela, ko enkrat napnemo strune? Kako je z drugimi modeli kitar Šali?

 • Ne. Zaradi skrbno premišljene konstrukcije se ta model (enako pa velja za vse kitare Šali) pod napetostjo strun obnaša idealno.
   

Q: Kako zaščitite vaše kitare?

 • Kitare Šali so zaščitene s šelakom, ki vsebuje samo naravne snovi. Pore v listavcih (vrat, stranice, hrbtna plošča) pustimo odprte (lakiranje z lakirno pištolo), s tem namreč zmanjšamo zvočne izgube. Naše zvočne plošče pa imajo gladko ter svetlečo površino zaradi francoske politure (French polish).
   

Q: Katere strune priporočate za vaše koncertne kitare?

 • Priporočamo Savarez "Alliance Corum" strune.

Q: Kako se vaše kitare obnesejo pod rokami, kakšno je ugodje igranja?

 • Ubiralke na vseh naših kitarah so skonstruirane in izdelane z inženirsko natančnostjo, zato je višina strun nizka v vseh legah. To pomeni da sta ugodje igranja in brenčanje strun v popolnosti optimizirana.
   

Q: Komu priporočate Šali Bass, vaš akustični bas?

 • Ta kitara je izredna dopolnitev kitarskim orkestrom in drugim zasedbam. Šali Bass je skonstruiran tako, da doda pomembno basovsko podporo v vsaki glasbeni zvrsti.
   

Q: Ali za vaše kitare nudite garancijo?

 • Da. Običajna triletna garancija velja za vse poškodbe, ki so nedvomno nastale zaradi našega ravnanja. Več o tem v Garancija.
   

Q: Živim daleč stran od vas. Kaj lahko storim v primeru, da potrebujem vašo uslugo?

 • Vaš lokalni izdelovalec kitar lahko opravi vsa popravila in nastavitve vaše kitare Šali. Če vam ta možnost ni všeč, lahko strokovno zapakirano kitaro pošljete k nam na kontaktni naslov. Če gre za redni servis (prečke in podobno) potem stroške pošiljanja krijete vi. Če gre za izredna popravila ali za popravila zajeta pod garancijo, potem te stroške, tako kot tudi stroške pošiljanja v eno smer, krijemo mi.
   

Q: Kako naj skrbim za mojo kitaro Šali?

 • Kitare Šali ne potrebujejo posebne nege. Vendar to ne pomeni da je brezbrižnost na mestu; pomembno je, da kitaro hranite večino časa v okolju, kjer relativna vlažnost ozračja ni manj kot 40%, temperatura pa ne več kot 35°C. Več o tem.

 

 

Sali Guitars, spremenjeno 7 januarja 2023